Besné zviera sa pohybuje medzi domami. Poľovníci nabíjajú zbrane

líška_pixabay ilustračné foto: pixabay

ČADCA – Ľudia sú v strachu a boja sa o svoje životy. Dôvodom je líška, ktorá sa objavila medzi domami v Čadci. Mesto o celej situácii vie a robí kroky k zneškodneniu tohto zvieraťa.

Niektorí ľudia by sa mohli radovať, že sa v meste objavilo nové zviera, zatiaľ čo iní by sa mohli obávať o svoju bezpečnosť. Líšky sú plaché zvieratá, ktoré sa zvyčajne vyhýbajú kontaktu s ľuďmi. Ak však líška nájde zdroj potravy v meste, môže sa stať menej plachou. V takom prípade je dôležité byť opatrný a vyhnúť sa kontaktu s ňou.

Ak sa k vám líška priblíži, je dôležité zostať pokojný a nerobiť náhle pohyby. Ak líška zaútočí, skúste sa brániť tým, že ju udriete alebo kopnete.

Líšky sú užitočné zvieratá, ktoré pomáhajú kontrolovať populáciu hlodavcov. Ak však líška predstavuje riziko pre ľudí, je dôležité ju odchytiť alebo odstrániť.

V prípade mesta Čadca, kde sa líška objavila, bolo vydané povolenie na lov líšok v intraviláne mesta. Toto povolenie platí do konca roka 2029, informuje Okresný úrad v Žiline.

Po líškach môžu strieľať iba osoby s poľovnými lístkami. Na to sú už teraz pripravení kysuckí poľovníci, ktorí na líšku striehnu vo dne aj v noci. Je dôležité poznamenať, že líšky sú vzácne prenášače besnoty. Ak vás líška pohryzie, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.

Tu je niekoľko tipov, ako sa vyhnúť kontaktu s líškou v meste:

  • Nenechávajte otvorené jedlo alebo odpadky vonku.
  • Nepokúšajte sa líšky prilákať alebo nakŕmiť.
  • Buďte opatrní pri prechádzkach v noci, keď sú líšky najaktivnejšie.
  • Ak uvidíte líšku, pomaly sa vzdiaľte a dajte jej vedieť, že ste tam.

Ďalšie články