FOTO: Víno, poézia a slzy. Na uvedení básnickej zbierky sa zúčastnil aj bývalý minister

377259697_330404759712121_7408797643639309088_n Eva Faktorová s potešením a úsmevom prijímala svojich hostí. Foto: archív E.F

ČADCA – Autorka Eva Faktorová uviedla do života svoju novú básnickú zbierku. Podujatie sa konalo 27. novembra v Kysuckej knižnici v Čadci. V meste sa preto zhromaždili priaznivci umenia, ktorí spoločne prišli privítať nové dielo. Žilinský Štandard bol pri tom.

Poháre červeného vína na bielom obruse a sála ľudí bažiacich po poézii. Uvedenie novej básnickej zbierky Evy Faktorovej s názvom Dotyk motýľa sa nieslo v duchu komornej elegancie. Medzi hosťami sa objavil aj bývalý minister vnútra a prispievateľ pre Štandard – Vladimír Palko.

„Autorku som poznal ešte predtým, ako sa stala úspešnou poetkou. S jej tvorbou sa stotožňujem. Nie je vždy ľúbostná, často za pomoci kvetov a metafor opisuje medziľudské vzťahy,“ uviedol.

Priestor sa rýchlo zaplnil hosťami zo všetkých kútov krajiny. Ich príchod trošku komplikovali zasnežené cesty. Umeleckú atmosféru dotvárali tiež stovky kníh, ktoré obklopovali miestnosť. Autorka s radosťou a energiou prijímala hostí a potriasala si rukami. Nechýbali ani dary v podobe kytíc, ktoré v sále čoskoro vytvorili pestrofarebný, voňavý kútik.

Prítomní sa v prvej časti programu dozvedeli informácie o novej zbierke, ale aj o autorke. O jej záľube v prechádzkach či hudbe Leonarda Cohena. O jej láske k hudbe a ľuďom. Program sprevádzalo a dotváralo klavírne prevedenie známych diel ako Můj čas, či motívu z filmu Love story v podaní mladého virtuóza Róberta Kubinca.

Po recitácii niekoľkých básní zo zbierky dostali priestor hostia, ktorí svojimi postrehmi a slovami chvály dojali autorku. Tá vo svojom záverečnom poďakovaní rodine a priateľom vyjadrila myšlienku svojich básní. „Chcela by som byť ako taký motýľ, ktorý sa jemnými krídlami dotýka ľudí okolo seba. Týmto dotykom im v živote zanechá spomienku a radosť, ovplyvní ich. A vy, priatelia, ste sa ma už dotkli. Ďakujem vám,“ povedala a neubránila sa slzám.

Na záver sme sa autorky spýtali, čo by odkázala mladým básnikom, ktorí chcú dosiahnuť to čo ona. „Hlavne, aby boli úprimní a odvážni. Keď sa neboja dotknúť citlivých tém, vtedy sa im úspech dostaví,“ prezradila s úsmevom a následne pozvala všetkých na príjemné pohostenie.


Ďalšie články