Martinskí poslanci schválili nového riaditeľa Útvaru hlavného architekta

poslanci martina Martinskí poslanci schválili nového šéfa ÚHA. Foto: LK

MARTIN – Jedinou témou mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo 5. januára vo veľkej zasadačke MsÚ, bol návrh na vymenovanie nového riaditeľa Útvaru hlavného architekta mesta Martin.

Poslanci hlasovali o troch uzneseniach. Najskôr bolo potrebné hlasovaním zrušiť dve uznesenia, ktoré boli prijaté na decembrovom zasadnutí MsZ, čo podporilo všetkých 24 prihlásených poslancov.

Obe sa týkali toho, že na schôdzi 21. decembra 2023 bol zvolený za riaditeľa rozpočtovej organizácie ÚHA mesta Martin Vladimír Hladký na dobu určitú do 31. januára 2024, prípadne do vymenovania nového riaditeľa mestským zastupiteľstvom na základe výsledkov výberového konania. To sa aj 3. januára uskutočnilo, nového šéfa ÚHA pomohla vybrať určená komisia.

„Bol som jedným z členov komisie, ktorá bola odborne erudovaná. Jednoznačne sme vyhodnotili, že úspešný kandidát spĺňa predpoklady, ktoré očakávame,“ naznačil mestský poslanec Martin Lepej.

„Myslím si, že sme vybrali veľmi vhodného kandidáta na túto pracovnú pozíciu,“ poznamenal viceprimátor mesta Stanislav Thomka.

Zastupiteľstvo napokon na návrh primátora Jána Danka odsúhlasilo vymenovanie za riaditeľa rozpočtovej organizácie ÚHA s účinnosťou od 8. januára 2024 Romana Gatiala. Proti návrhu nebol nikto a iba dvaja mestskí poslanci sa hlasovania zdržali. Jedným z nich bol aj Juraj Stahl.

„Mne v tom procese chýbalo to, na čo stále ako poslanci narážame a čo má mesto na vchodových dverách nalepené – a to je transparentnosť. Nechápem, prečo toto výberové konanie bežalo v utajenom režime, keď sa jednotliví členovia výberovej komisie nemohli vyjadriť k tomu, ako to prebieha, kto sa prihlásil a podobne. Hlasovať o niekom, o kom viem tri riadky, koho sa na nič nemôžem spýtať, nepoznám jeho názory, ani víziu, to nepovažujem za správne. Očakával som, že nový šéf ÚHA tu vystúpi, odprezentuje sa a bude odpovedať na naše otázky, čo sa však nestalo. Ešte viac by som privítal, keby výberové konanie bolo aj s účasťou odbornej verejnosti,“ povedal Stahl.

Nový riaditeľ ÚHA mesta Martin Roman Gatial sa na zasadnutí MsZ nezúčastnil. Absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (odbor architektúra) a je zapísaný v zozname autorizovaných architektov. Štyri roky pôsobil ako hlavný architekt mesta Prievidza. Viac ako 25 rokov vedie architektonickú kanceláriu.


Ďalšie články