Národné plavecké centrum sa priblížilo k realizácii. Poslanci rokovali aj o odkúpení starej športovej haly s pozemkami

zastupiteľstvo Martin Na zasadnutí mestskjého zastupiteľstva vystúpil aj prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek. Foto: LK

MARTIN – Vo štvrtok 29. februára sa vo veľkej zasadačke na mestskom úrade konalo zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom sa v úvode poslanci dotkli zámeru výstavby Národného plaveckého centra Pavla Šteinera v Martine.

Autori návrhu prezentovali pred poslancami, ale aj pred zástupcami športovej verejnosti, ktorí na rokovanie prišli tiež, štúdiu výstavby a štúdiu uskutočniteľnosti plaveckého centra. Tento projekt svojím vystúpením pred plénom podporil aj prezident Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Ivan Šulek.

„Ak sa rozhodnete inak, budeme hľadať iné mesto, kde by sme postavili plavecké centrum,“ varoval poslancov Šulek.

Martinský primátor Ján Danko povedal, že sa rokuje len o zámere, či má martinská samospráva záujem o tento projekt a že ďalšie kroky sa budú realizovať neskôr.

„Až keď by sme mali dohodnuté financovanie aj písomne, dali by sme vypracovať projektovú dokumentáciu. Budeme vyjednávať a hľadať finančné zdroje. Takisto, kto by bol správcom zariadenia, nie je teraz aktuálne a bude to otázkou ďalších krokov,“ uviedol Danko.

Najdlhšie v diskusii vystúpil poslanec Michal Uherčík, ktorý uviedol, že sa mu projekt páči, rovnako, ako keby mali v Martine postaviť Nou Camp či okruh Formuly 1. Podľa jeho slov pri prezentácii už len čakal, kedy „vytryskne ropa“. „Vyzerá to ako v Abú Dabí v SAE,“ povedal.

Zároveň mal k tomuto projektu veľa pripomienok, preto navrhol k bodu štyri doplňujúce uznesenia. Z nich zastupiteľstvo schválilo len jeden jeho návrh, ktorý sa týkal toho, aby si vedenie mesta nechalo odsúhlasiť akékoľvek finančné náklady v súvislosti s prípravou projektu.

Do celkového uznesenia – zámer výstavby Národného plaveckého centra Pavla Šteinera v Martine – ktorý poslanci jednomyseľne schválili 24 hlasmi všetkých prítomných členov, ešte zapracovali požiadavku Mestskej rady, aby vedenie mesta dalo vypracovať nezávislú odbornú ekonomickú analýzu udržateľnosti tohto zámeru.

V ďalšej časti schôdze sa mestské zastupiteľstvo okrem iného zaoberalo zámerom nadobudnutia starej športovej haly a pozemkov v mestskej časti Podháj. K tomuto bodu sa okrem poslancov vyslovil aj činovník hádzanárskeho klubu Ladislav Bíro st., ktorý vysvetlil, že táto hala má svoju históriu, existuje od roku 1971 a ak sa nezachráni, nebudú mať kde hrať najvyššiu súťaž mužov v hádzanej, v ktorej Martin momentálne pôsobí.

MsZ napokon odsúhlasilo pozmenené uznesenie, v ktorom figurovalo veľa požiadaviek mestskej rady. Napríklad, aby vedenie mesta rokovalo so všetkými vlastníkmi športovej haly o možnosti zníženia kúpnej ceny, o preukázaní statického posudku, v akom technickom stave sa hala nachádza, aké sú náklady na prevádzku a o celkovej ekonomickej udržateľnosti.

„Som rád, že mesto aspoň vyjadrilo záujem rokovať odkúpiť športovú halu s pozemkami. Dúfam, že obe strany sa dohodnú s prihliadnutím na všetky podmienky a dospeje sa k nejakému konsenzu, aby sa hala zachránila a mohli sme pokračovať v športovej činnosti. Samozrejme, že toto športovisko budem potom potrebovať rekonštrukciu,“ dodal pre Žilinský Štandard bývalý úspešný martinský hádzanár, brankár Bíro st., ktorý týmto športom žije celý život.

Poslanci riešili aj ďalšie témy, napr. návrh zmien rozpočtu mesta Martin na rok 2024 či návrh dodatku k VZN o miestnej dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta atď.


Ďalšie články