Maledivy, vírivka či motorka? Chýbal jeden hlas

Maledivy, vírivka či motorka? Chýbal jeden hlas. Maledivy, vírivka či motorka? Chýbal jeden hlas. Foto: Mesto Martin

Čo by ste robili, keby vám šéf náhle odklepol jedenásťtisícovú odmenu? Asi sa zhodneme, že to už je peniaz, ktorý sa dá pekne „rozflákať“. V prvom rade sa o jej časť treba podeliť so sociálnou a zdravotnou poisťovňou, ale čo so zvyškom?

Niekto by si za to dovolil Maledivy s celou rodinou a ten, čo sa bojí lietať, by si doprial aspoň vírivku z kategórie luxusnejších. Za takú sumu sa dá zaobstarať motorka, ale aj dva fajnovejšie elektrobicykle. Dom si za to nekúpite, ale na zateplenie by to stačiť mohlo a možno aj na čiastočnú výmenu strechy.

Možno niektoré z týchto úvah prebiehali hlavou hlavného martinského kontrolóra Marcela Maťovčíka, keď spoza predsedníckeho stola pozoroval rozhodovanie mestských poslancov o jeho odmene za rok 2023.

Vo funkcii je pritom nováčikom a už po roku na tejto pozícii mu viceprimátor Stanislav Thomka navrhol odmenu vo výške 30 percent súhrnu vlaňajších mesačných platov. Rečou absolútnych čísel: pri Maťovčíkovom hrubom mesačnom plate 3 221 eur bolo v hre takmer 11 600 eur. Niečo cez osemtisíc eur v čistom.

Nech už boli Maťovčíkove úvahy o použití odmeny akékoľvek, boli predčasné. Na schválenie ročnej odmeny totiž v zastupiteľstve chýbal jeden hlas. Možno keby sa o odmenách hlasovalo o hodinu či dve skôr, keď ešte v rokovacej sále boli poslankyne Červeňová a Gallová, majúce blízko k vedeniu mesta, hlasovanie by bolo úspešné. Lenže do hlasovania sa zapojilo iba 22 poslancov a len jedenásť bolo naklonených vlaňajšiu prácu kontrolóra odmeniť.

Dovolím si povedať, že „spackaná“ bola už príprava materiálu pred rokovaním. Viceprimátor Thomka totiž v písomnom materiáli navrhoval spomínanú 30-percentnú odmenu, ale sám potom prišiel s pozmeňovacím návrhom na vyplatenie 15-percentnej odmeny. Za tú sa priklonilo dokonca len deväť poslancov.

Pri spätnom pohľade na výsledky hlasovania je zrejmé, že ak by sa najprv hlasovalo o vyššej odmene a návrh by neprešiel, menšia odmena by bola určite v zastupiteľstve schválená dvanástimi a možno aj trinástimi hlasmi. Lenže rokovací poriadok dáva pri hlasovaní prednosť pozmeňovaciemu návrhu.

Keď viceprimátor Thomka predkladal návrh na vyplatenie odmeny, nespomenul nijako zvláštne výsledky Maťovčíkovej ročnej kontrolórskej práce, ale upozornil, že kým zamestnanci úradu odmeny dostali, kontrolórovi ich môže schváliť len mestské zastupiteľstvo. Tak veru hovorí zákon o obecnom zriadení, že zastupiteľstvo môže kontrolórovi schváliť mesačnú odmenu až do výšky 30 percent mesačného platu.

Máme na Slovensku množstvo hlavných kontrolórov, ktorí podobné napätie pri schvaľovaní odmeny neprežívajú, pretože poslanci im ju vopred schválili pri stanovení platu. Sú to prípady väčšinou staronových kontrolórov, ktorí pôsobia vo funkcii dve či tri funkčné obdobia. Ale známy je aj prípad z Liptovského Mikuláša, kde 30-percentná odmena pre hlavného kontrolóra bola garantovaná už pred zvolením, pretože poslanci ju zapracovali do podmienok voľby.

Vtedy sa chytal za hlavu aj jeden z najväčších odborníkov na samosprávu Michal Kaliňák, dnešný štátny tajomník ministerstva vnútra. Vtedajší ústredný riaditeľ Združenia miest a obcí Slovenska prirovnal garanciu 30-percentnej odmeny k bianko šeku, ktorý dokonca ani nereflektuje na to, že odmena je za prácu nad rámec, za mimoriadne výsledky a nie automaticky za to, že je niekto hlavným kontrolórom.

Vzhľadom na pomery v martinskom mestskom zastupiteľstve niet pochýb o tom, že najbližšie hlasovanie o odmene pre kontrolóra Maťovčíka už dopadne v jeho prospech. Pravdepodobne to bude až na budúci rok, ale ak sa návrh včas odkomunikuje s poslaneckou väčšinou a nebude zbytočne finančne „premrštený“, nebude dôvod neschváliť niečo, čo zákon umožňuje.


Ďalšie články