Veľká noc v ringu. Podarí sa žilinskej bojovníčke vyboxovať zlato na „Európe“?

MMA 3 Majsterka Európy Eva Erdélyiová. Foto: MiEr

ŽILINA – Veľkonočné sviatky strávi 19-ročná slovenská reprezentantka v bojových športoch Eva Erdélyiová v srbskej metropole Belehrad.

Dôvodom je jej účasť na majstrovstvách Európy najväčšej svetovej amatérskej MMA organizácie IMMAF, kde bude štartovať v juniorskej kategórii do 21 rokov. Slovenská výprava sa na tento šampionát chystá v početnom zložení s predpokladaným odchodom na Veľký piatok.

„To, že sa šampionát začne na Veľkú noc, to nikto z nás nerieši, lebo všetci sa musíme čo najlepšie pripraviť na svoje zápasy a koncentrovať sa na najbližšieho súpera. S kým si v ringu zmeriam sily, to sa dozviem až v dejisku podujatia,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard Erdélyiová.

Na svoj prvý duel nastúpi až po Veľkej noci. „Rada by som v bantamovej váhe (do 61,2 kg) získala zlato a zaspievala si na stupňoch víťazov slovenskú hymnu,“ povedala športovkyňa, ktorá má veľký potenciál, chuť sa zlepšovať, je ctižiadostivá a ambiciózna.

Členke klubu Wolf Pride Gym MMA Žilina dodalo ešte väčšiu guráž prvenstvo na nedávnych majstrovstvách Európy v MMA (organizácia XFC), ktoré sa konali v polovici marca tohto roku vo Veľkom Krtíši.

„Ja som tu nemala vo svojej váhe súperku, preto ma posunuli do vyššej kategórie, ale zvládla som to a po víťazstve nad súperkou z Nitry som si vybojovala zlatú medailu. Som šťastná, že sa to podarilo, lebo podujatie som absolvovala len tri dni po písomných maturitných skúškach,“ podotkla Erdélyiová, ktorá navštevuje Súkromné bilingválne gymnázium na Oravskej ulici v Žiline.

Na tohtoročné ME v Belehrade sa teší. O to viac, že práve takto pred rokom sa v hlavnom meste Srbska stala juniorskou vicemajsterkou sveta, pričom vlani na jeseň skončila ešte aj tretia na JMS v albánskej Tirane.

Teraz pre úspech urobila v príprave maximum, trénovala deväťkrát týždenne a nepodcení ani zvyšné dni do štartu turnaja.

„Myslím si, že som sa oproti vlaňajšku zlepšila, ale určite aj moje konkurentky nezaháľali. Rada by som ešte vylepšila nejaké detaily. Držte palce!“ dodala bojovníčka, ktorá má športový domov v Žiline.

Najviac spolupracuje s hlavným trénerom Tomášom Melišom. No má špecialistov aj na postojové disciplíny ako K1 a klasický box, kde jej Martin Ozaník a Martin Leško pomáhajú ešte lepšie zvládnuť techniku, dynamiku úderov a kopov. Veľká vďaka patrí tiež Davidovi Bielikovi, Petrovi Čerňanovi a trénerovi Jakubovi Mülerovi z JMSF Gymu z Ostravy, ktorí jej výdatne pomáhajú v grapplingu, wrestlingu, ale aj celkovo v zlepšovaní MMA techník. 

Erdélyiovej športovými vzormi sú Ír Conor McGregor, Rus Chabib Nurmagomedov a Tomáš Meliš. Začiatky spred šesť rokov neboli jednoduché, ale dnes na to už len s úsmevom spomína. Váži si, že obaja rodičia, s ktorými býva v obci Pšurnovice pri Bytči, ju v snažení podporujú a vytvárajú jej dobré podmienky, aby mohla rozvíjať svoj talent a svoju osobnosť.


Ďalšie články