Kauza úmrtia po cisárskom reze. Otec už má malého Patrika doma

umrtie_mamicka_janka_porod_zilina Za mamou Janko smúti manžel a dve malé detičky. FOTO: ŽŠ, FB

ŽILINA – Tragický prípad úmrtia 32-ročnej Jany po cisárskom reze vyvolal v spoločnosti rozruch a množstvo otáznikov. Zatiaľ nie sú známe všetky okolnosti a príčiny tejto tragédie, avšak kauza poukázala na dôležité témy týkajúce sa bezpečnosti a kvality pôrodníckej starostlivosti na Slovensku.

Po úmrtí mladej ženy ostal vdovec s dvoma malými deťmi sám. Ako nám prezradila jeho blízka rodina, je to pre neho ťažké, ale zvláda to veľmi dobre. „V pondelok si z nemocnice priniesol chlapčeka domov, tak sú už spolu,“ prezradil nám blízky priateľ rodiny.

Nám sa do redakcie ozvalo nespočetné množstvo ľudí, ktorí majú pochybnosti o zbieraní financií pre rodinu. Doteraz sa rodine podarilo vyzbierať viac ako 146-tisíc eur.

Žilinský Štandard preto zisťoval u starostu obce Kotrčiná Lúčka, či je transparentný účet v poriadku. „Môžem potvrdiť, že peniaze sa dostanú iba otcovi, ktorý účet spravuje. Obec ďakuje všetkým, ktorí pomohli a pomáhajú. Osobne som s mladou rodinou v kontakte,“ povedal nám starosta Jozef Žabka.

Práve Roman, ktorý je Janin bratranec od samého začiatku, zdieľal prosby o pomoc pre mladú rodinu. Podarilo sa nám s ním spojiť. „Ja som len zdieľal pomoc, nemám s tým nič spoločné. Všetko, čo napíšem na sociálnu sieť, tak si to každý preberá. Všetko idem teraz vymazať a už nič nebudem zverejňovať,“ napísal nám Roman.

Rodina je presvedčená, že v tomto prípade došlo k zlyhaniu v žilinskej nemocnici, preto sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý by mal celý priebeh pôrodu vyšetriť. „Žiaľ, bolo to tak fatálne, že ani najlepší prístroj na Slovensku na umelú pľúcnu ventiláciu ju nezachránil. Ja ale viem, čo sa jej stalo, a embólia to nebola. Dohliada na to údajne aj ministerka zdravotníctva,“ dodal bratranec.

Nemocnica sa momentálne k celej udalosti nevyjadruje. Oslovili sme preto Úrad pre dohľad nad zdravotnú starostlivosť, či skúma tento nešťastný a tragický prípad. „Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou neeviduje žiadne podania týkajúce sa opisovaných skutočností,“ potvrdila nám hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

žilinskej nemocnici podstúpila mladá matka Jana cisársky rez. Jej stav sa zhoršil, keďže dostala vraj embóliu pľúc. Podľa vyjadrení blízkych ju nechali dlho trápiť v pôrodnici, aby porodila prirodzene. Keďže mala veľké bolesti a pôrod nenastal, rozhodli sa pristúpiť k cisárskemu rezu.

Keďže jej stav bol vážny až kritický, bola urgentne prevezená do nemocnice v Banskej Bystrici, kde sa jej snažili pomôcť a hlavne zachrániť život. Žiaľ, nakoniec v nemocnici zomrela. Mladá žena zanechala po sebe manžela a dve deti, 5-ročnú dcéru Kristínku a novorodeného syna Patrika. 


Ďalšie články