V župnej súťaži uspeli „Vesmírne preteky“ aj projekt v oblasti prvej pomoci

žilinská županka ceny inovácie Ceny odovzdávala žilinská županka Erika Jurinová. Foto: ŽSK

ŽILINA – Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová odovzdala 25. apríla v Novej Synagóge ocenenia finalistom súťaže Inovácia Žilinského kraja 2023. Do 16. ročníka súťaže, ktorej organizátormi sú Žilinská župa a inovačné centrum Inovia, sa zapojilo 40 projektov.

Inovácia Žilinského kraja je forma verejného ocenenia inovatívnych podnikateľov a organizácií pôsobiacich v ŽSK. Súťažiaci mohli prihlasovať svoje projekty do jednej z dvoch kategórií: Inovatívna firma alebo startup a Regionálna inovácia.

Do finále postúpilo päť najlepších projektov z každej kategórie, ktoré zároveň dostali príležitosť prezentovať svoj projekt na podujatí Festival inovácií. O víťazoch rozhodla odborná porota, ktorá hodnotila stupeň inovácie, ekonomické prínosy, trhové šance, sociálno-ekonomický dopad na región a udržateľnosť projektu.

Kategória Inovatívna firma alebo startup bola určená pre inovatívnych lídrov z radu malých mikropodnikov, malých a stredných podnikov sídliacich v Žilinskom kraji a pre živnostníkov. Prihlásilo sa do nej 19 subjektov. Víťazom sa na základe rozhodnutia odbornej poroty stala spoločnosť SmartBooks, ktorá ako jediná platforma na Slovensku prináša učenie s využitím herných prvkov pre všetky predmety a ročníky.

Aplikácia umožňuje učiteľom a rodičom monitorovať pokrok žiakov a efektívne adresuje problémy ako nízka motivácia, odpor k tradičným metódam a školská úzkosť. Hlavnou inováciou je interaktívna hra Vesmírne preteky, kde žiaci súťažia a učia sa prostredníctvom riešenia úloh.

O ocenenie Regionálna inovácia sa mohli uchádzať miestne samosprávy, mikroregióny, záujmové alebo občianske združenia či subjekty, ktorých činnosť má dopad na regionálny rozvoj. Z celkovo 21 prihlásených sa víťazom stal projekt SimEdu – Simulačno-Edukačné centrum Slovenského Červeného kríža, územný spolok Žilina. SimEdu vzniklo ako odpoveď na potreby praktického vzdelávania a simulácií v regióne v oblasti prvej pomoci či urgentnej medicíny.

Víťazi v oboch kategóriách získali finančnú cenu vo výške dvetisíc eur, služby INOVIA v hodnote do 1 500 eur na ďalší rozvoj svojich projektov a dizajnové ocenenie vo forme sklenenej plastiky.

„Záleží nám na budúcnosti nášho kraja, preto sa dlhodobo snažíme podporovať jeho tvorivý a inovačný potenciál. Teší má, že projekty mali vysokú úroveň spracovania. A čo je pre župu mimoriadne dôležité, majú pozitívny dopad na obyvateľov kraja, či už ide o kvalitu životného prostredia, podnikateľské prostredie, vzdelávanie alebo voľnočasové aktivity,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová.

„Som veľmi rád, že nová koncepcia súťaže prilákala viac súťažiacich ako v minulých ročníkoch. Mnohé z projektov majú potenciál inšpirovať ďalšie firmy, startupy a spoločensky prospešné organizácie. Zároveň ukazujú rastúci inovačný potenciál nášho kraja,“ doplnil riaditeľ inovačného centra Inovia Vlastimil Kocián.


Ďalšie články