Tipy na víkend: stavanie mája, koncerty spevákov, hradné slávnosti aj láska na dedine

láska na dedine tipy na víkend Láska na dedine má veľa podôb. Foto: MSD Martin

ŽILINA – Ak neviete, ako využiť voľný čas počas víkendu, môžu vás inšpirovať naše pozvánky v rámci Žilinského kraja.

Stavanie mája

Na Námestí SNP v Rajci sa v sobotu 27. apríla bude stavať máj. Príďte si pripomenúť tento tradičný ľudový zvyk, ale popri tom sa aj zabaviť. Hudobný program sa na námestí začne o 16:00 vystúpením folklórneho súbora Stavbár. O dve hodiny neskôr sa tu predstaví Elán KontraBand a o 20:00 skupina Hrdza. Weekend after Party so SundayDJ sa uskutoční v Kultúrnom dome Rajec o 20:00.

Rodinný koncert

Miro Jaroš s kapelou odohrajú 27. apríla v Dome odborov Žilina koncert, ktorý si užije celá rodina. Éterom zaznejú pesničky ako Tobogan, Disko, Balón, Strašidlá a veľa ďalších. Vstupenku, ktorá stojí 15 eur, musí mať každý, kto sa podujatia zúčastní, aj rodič, aj dieťa. Počas dňa sa budú konať dva tie isté Jarošove koncerty, prvý o 11:00, druhý o 17:00.

40. poschodie

V Dome kultúry v Dolnom Kubíne bude 27. apríla koncertovať spevák Richard Müller, ktorý tohto roku vystúpi na pomyselné 40. poschodie svojej bohatej hudobnej kariéry. Na koncerte zaznejú rokmi overené Richardove hity, ale aj novšie piesne. Turné po ôsmich slovenských mestách pod názvom 40 rokov s Richardom Müllerom odštartovalo 26. apríla v Tatranskej Lomnici. Druhým podujatím v rade bude koncert v Dolnom Kubíne (začiatok o 19:00, cena lístka 35 eur). V Žilinskom kraji uvidia spevácku legendu ešte aj v Martine v kine Strojár (7. mája).

Thurzove slávnosti

V oba víkendové dni ožije Oravský hrad obľúbeným podujatím s názvom Thurzove slávnosti, ktoré bude prebiehať v sobotu aj nedeľu od 13:00 do 17:00. Tento rok sa podujatie bude niesť v znamení slávnostnej atmosféry zásnub jednej z dcér najvýznamnejšieho majiteľa Oravského hradu Juraja Thurza. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý dvojdňový program spojený s remeselným jarmokom a dobovou kuchyňou.

V priestoroch hradného nádvoria sa predstavia šikovní sokoliari, nadaní tanečníci či hudobníci, zruční šermiari a nebude chýbať ani divadielko pre deti. V nedeľu bude súčasťou programu aj historický sprievod obcou Oravský Podzámok (12:00) a slávnostná sv. omša v Kaplnke sv. Michala (13:00). Vstupné na podujatie je od jedného eura pre deti do šesť rokov, tri eurá zaplatia dospelí.

Láska na dedine

O ľúbostnom zvykosloví v minulosti sa 28. apríla môžete dozvedieť na podujatí Láska na dedine, ktorého dejiskom bude Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch v Martine. Táto akcia odštartuje letnú návštevnícku sezónu. Folklórny súbor Drevár z Krásna nad Kysucou (o 12:30 a 14:00) predvedie návštevníkom, ako sa kedysi stavali máje – prejavy lásky.

Svadobné zvyky ukáže Folklórny súbor Kriváň v pásme Svadobná odobierka a čepčenie (o 11:00, 13:00 a 14:30). V ľúbostnej poradni Nečarovaný ženích jak nemastený hrach odznejú „zasvätené“ rady a magické praktiky, ktoré mali pomôcť v ľúbostných záležitostiach.

Súčasťou podujatia (10:00 až 16:00) budú aj ev. bohoslužby v kostole z Rudna (13:30) a predaj ľudovoumeleckých výrobkov. Cena vstupu pre dospelých je 6 eur, zľavy majú deti, študenti, seniori a zdravotne znevýhodnené osoby. Oplatí sa zobrať rodinnú alebo skupinovú vstupenku.


Ďalšie články