Kto postúpil do krajského kola folklórnej súťaže detí Vidiečanova Habovka?

folklór Vidiečanova Habovka Účastníci regionálneho kola súťaže Vidiečanova Habovka. Foto: Krajské kultúrne stredisko

SÚĽOV – V kultúrnom dome Súľov-Hradná sa konalo regionálne kolo postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí – Vidiečanova Habovka.

Súťažiacich hodnotila trojčlenná odborná porota, ktorej členmi boli Juraj Jakubík, Rudolf Veselovský a Karol Kočík.

Ľudová hudba Terchovec zo Žiliny vyhrala zlaté pásmo s priamym postupom v kategórii Ľudové hudby. Zlaté pásmo s návrhom na postup patrí súboru Detské spojené muziky a strieborné pásmo si vybojovala Ľudová hudba DFS Lieska.

Zo Speváckych skupín postúpila Dievčenská spevácka skupina FS Terchovec, návrh na postup získal súbor Spievanky-DFS Cipovička a strieborným pásmom ocenili DFS Bylinky a DFS Hajovček.

V kategórii Sólisti speváci, spevácke duá si postup zabezpečila Anna Kukučiková, druhou najlepšou bola Veronika Kvočková a porota dala strieborné pásmo Šimonovi Brisudovi, Branislavovi Makyšovi a Helene Kukučikovej.

Spomedzi Sólistov inštrumentalistov patrí zlaté pásmo s priamym postupom Tomášovi Hodásovi, zlaté pásmo s návrhom na postup Danielovi Synákovi, zlaté pásmo Alexandre Chovanovej a Anne Šajgalíkovej, strieborné pásmo udelili Veronike Švecovej, Šarlotke Tavačovej, Michaele Gogolákovej, Matúšovi Málikovi a Eliške Jakubcovej.

Podujatie sa konalo 24. marca a zorganizovalo ho Krajské kultúrne stredisko v Žiline v spolupráci s obcou Súľov-Hradná. Počas súťaže si návštevníci mohli pozrieť pamätnú izbu a remeselné stánky. Počas rozborového semináru si mohli vyskúšať v remeselných dielňach rôzne techniky zdobenia vajíčok a perníčkov. Programom sprevádzal moderátor Ladislav Eliaš.

Hlavným partnerom, garantom a vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum v Bratislave. Krajské kolo sa uskutoční 4. mája 2024 v Kamennej Porube.


Ďalšie články