Unikát na Kysuciach. Medzi panelákmi vyrástla záhrada

zahrada_kamienok_kysuce Unikátna záhrada v Kysuckom Novom Meste. FOTO: Pavol Konštiak

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Komunitná záhrada Kamienok v Kysuckom Novom Meste sa už tretí rok teší z návštevníkov všetkých vekových kategórií. Ide o prvú takúto záhradu na Kysuciach.

Prvotný nápad bol vybudovať príjemné miesto pre všetkých obyvateľov mesta. „Som veľmi rada, že sa tento projekt podaril a teší sa veľkej obľube. Prichádzajú sem ľudia nielen z Kysúc, ale aj z okolia Žiliny a určite privítame každého aj z iného mesta,“ povedala pre Žilinský Štandard iniciátorka projektu Anna Ondrušková.

Záhrada Kamienok ponúka široké spektrum aktivít. Nájdete tu oddychové zóny, detské ihrisko, bylinkovú záhradu, kompostovisko a mnoho iného. Konajú sa tam aj rôzne podujatia pre malých i veľkých.

Záhrada je výborným príkladom toho, ako môže komunita spolupracovať a vytvoriť si krásne a funkčné miesto pre trávenie voľného času.

Zima sa rozlúčila a prišla jar, ktorú okrem návštevníkov privítali aj dvaja heligonkári, bratia Hajníkovci z Horného Vadičova, ktorí zahrali, zaspievali a potešili všetkých. „Sme radi, že sme sa mohli tohto podujatia zúčastniť. Vždy tu radi chodíme, pretože je tu nádherná atmosféra,“ zhodli sa 12-ročné dvojičky Milanko a Samko, ktorí zahrali aj pre čitateľov Žilinského Štandardu.

Zaujímavosti o záhrade Kamienok:

  • nachádza sa tam viac ako 100 rôznych druhov rastlín
  • koná sa viac ako 20 podujatí ročne
  • navštívilo ju už viac ako 5 tisíc ľudí.

Foto: Pavol Konštiak


Ďalšie články