Onedlho spoznáme najlepšie športové podujatie aj najúspešnejších športovcov Žiliny

Detskú tour petra sagana Vlani bolo v Žiline výborne zorganizované podujatie Detská Tour Petra Sagana. Foto: Ľubomír Chochula

ŽILINA – V pondelok 15. apríla spoznáme výsledky ankety Najúspešnejší športovci mesta Žilina za rok 2023. Dejiskom galavečera bude Mestské divadlo Žilina. Slávnosť sa začne o 18:00.

Nominácie do ankety, ktorú mesto Žilina organizuje od roku 2009, zaslali športové kluby. Navrhnúť mohli maximálne troch športovcov a dva tímy. Laureátov 15. ročníka v piatich kategóriách vybrala odborná komisia. Okrem jednotlivcov a mládežníkov ocenia aj športové kolektívy, najlepšie športové podujatia a významnú činnosť športovca za dlhoročné zásluhy, rozvoj a preslávenie športu v meste Žilina.

Jedným z členov komisie bol aj prvý tréner Petra Sagana, šéf klubu Cyklistická detská tour Peter Zánický. „Komisia pri rozhodovaní brala do úvahy aj dôležitosť toho ktorého športu, konkurenčné prostredie, koľko štátov a pretekárov bolo zapojených do súťaže. Pri oceňovaní športového podujatia bola kritériom aj návštevnosť a ohlas u športovej i laickej verejnosti,“ pripomenul pre Žilinský Štandard Zánický.

V minulosti boli aj silnejšie ročníky, no pozitívom nominácií je, že anketa sa otvára pre nové športy. Nie je už len o tradičných žilinských športoch ako futbal, hokej a cyklistika.

To, že šport zohráva v meste pod Dubňom významnú úlohu, teší aj žilinského primátora. „Máme tú česť, že v Žiline pôsobí a zo Žiliny pochádza množstvo talentovaných športovcov, ktorí vo svojej disciplíne niečo dokázali a svojimi výsledkami hrdo prezentovali naše mesto, či už na domácej alebo medzinárodnej športovej scéne. Verím, že tohtoroční laureáti motivujú do ďalších skvelých výkonov aj začínajúcich športovcov,“ vyjadril sa primátor Peter Fiabáne.

Vlani zvíťazila v hlavnej kategórii triatlonistka Margaréta Bičanová, medzi mládežníkmi triumfoval Ondrej Macúš (vodný slalom) a najlepším kolektívom sa stalo družstvo MŠK Žilina U19. V kategórii najvýznamnejšie športové podujatie vyhral Memoriál Antona Mühelyiho.

Ceny za významnú činnosť športovca za dlhoročné zásluhy, rozvoj a preslávenie športu v meste Žilina získali Dominik Pecko a Filip Višňovský. Špeciálnu cenu za významný športový úspech a reprezentáciu mesta Žilina na Zimných olympijských hrách 2022 získali slovenskí reprezentanti v hokeji Marek Hrivík a Peter Cehlárik.


Ďalšie články