Vlci oslavujú prvenstvo v SHL a postup do extraligy, Prešov vo finále nemal šancu

Vlci Žilina Vlci Žilina vyhrali Slovenskú hokejovú ligu. Foto: www.hockeyslovakia.sk

ŽILINA – Finálová séria play-off Slovenskej hokejovej ligy bola krátka, tím Doxxbet Vlci Žilina vyhral nad HC Prešov 4:0 na zápasy a postúpil do extraligy.

Žilinčania odchádzali do metropoly Šariša s dvomi domácimi víťazstvami vo vrecku (8:1 a 5:0) a aj na ľade súpera sa dobre vyrovnali s nevďačnou pozíciou favorita. Najskôr 18. apríla vyhrali futbalovo 1:0, keď jediný gól stretnutia strelil v 56. min. Lukáš Paukovček, a o 24 hodín neskôr už otvárali šampanské. Vo štvrtom finálovom dejstve zdolali domáci Prešov 5:1.

Hoci Šarišania sa v 5. min. ujali vedenia, Vlci v druhej tretine štyrmi presnými zásahmi svojho súpera odzbrojili. Gólovú pečiatku nielen tohto súboja, ale celej série dal v 55. min Šimon Beták. Žilinské mužstvo pod vedením trénerskej dvojice Ernest Bokroš a Daniel Babka tak v play-off splnilo to, čo sa od dominantného víťaza základnej časti očakávalo.

„Vedenie to poňalo ako svoju maturitnú skúšku, ktorá dopadla na výbornú. Majitelia klubu, Rasťo Chovanec aj Fero Skladaný, sa tri roky neúspešne usilovali o návrat do extraligy a teraz to vyšlo. Klub sa podarilo dostať na výslnie, nielen čo sa týka hráčskej kvality, ale aj marketingovej prezentácie, komunikácie s fanúšikmi a tak ďalej. Je to sladká odmena za prácu a trpezlivosť,“ povedal pre Žilinský Štandard asistent trénera Vlkov Daniel Babka, pre ktorého bolo tohtoročné finále viac emocionálne.

„Počas môjho trénerského pôsobenia v Martine a teraz v Žiline mi odišli obaja moji rodičia. Takže ja by som im touto cestou chcel venovať tento postup do extraligy,“ zamyslel sa Babka.

Člen vedenia klubu a generálny manažér František Skladaný podotkol, že pred piatym zápasom semifinálovej série s húževnatou Dubnicou sa hráči správne mentálne nastavili a potom v tom pokračovali.

„Po troch neúspešných rokoch, v ktorých sme úvodný zápas vždy prehrali, sme konečne vstúpili do finále víťazstvom, čo bolo dôležité,“ poznamenal pre Žilinský Štandard Skladaný, ktorý ako hráč zažil majstrovský titul v Česku s Karlovými Varmi a celkový triumf so Žilinou v prvej lige.

„Vtedy sa však hrala baráž. My sme iba pár dní potom nastúpili proti oddýchnutému extraligovému L. Mikulášu, na čo sme doplatili,“ doplnil Skladaný.

V súčasnosti už baráž neexistuje a víťaz SHL postupuje priamo medzi elitu. Žilina ako jednonásobný majster Slovenska sa vracia tam, kam historicky patrí – na extraligovú mapu.

„Budeme sa snažiť vybudovať taký tím, aby sme mohli napredovať aj v extralige. A tým naďalej tešiť našich fanúšikov, ktorí sú neodmysliteľnou súčasťou nášho klubu. Aj v Prešove zaplnili celý jeden sektor na tribúne, vytvorili úžasnú atmosféru a povzbudzovali nás tak, ako sme zvyknutí zo Žiliny. Sme radi, že naši priaznivci získavajú identitu s klubom, za čo sme im vďační,“ dodal generálny manažér Vlkov.

Žilina opustila extraligu po sezóne 2018/2019. V nasledujúcom ročníku sa prvá liga nedokončila pre covid a v roku 2021 nečakane podľahla vo finále Spišskej Novej Vsi. O rok neskôr síce vyhrala SHL, ale v baráži nestačila na L. Mikuláš. Vlani prehrala v siedmom rozhodujúcom zápase finále play-off na svojom ľade s Humenným 2:3 po samostatných nájazdoch. Tentoraz Vlci splnili cieľ!


Ďalšie články