Muž, ktorého napadla medvedica, je už doma. Čaká ho proces liečenia

Muž, ktorého napadla medvedica, je už doma. Čaká ho proces liečenia Ilustračný obrázok. Foto: pixabay

POVINA – Muž (34), ktorého pri obci Povina v okrese Kysucké Nové Mesto v nedeľu napadla medvedica, bol ošetrený v žilinskej nemocnici. Po potrebných vyšetreniach bol prepustený do domácej liečby.

Muža ošetrili vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, kde jeho stav stabilizovali. Teraz sa bude z útoku zotavovať v domácom prostredí. Uviedla to hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková. Medvedica na turistu zaútočila na turistickom chodníku na hrebeni v blízkosti prírodnej rezervácie Ľadonhora.

„V súčasnosti je na hrebeni snehová pokrývka, v ktorej boli zaznamenané okrem pobytových znakov medvedice aj stopy minimálne jedného mláďaťa. Vodiaca medvedica predstavuje pre človeka pri blízkom a náhodnom stretnutí na krátku vzdialenosť z dôvodu ochrany mláďat vysokú mieru rizika útoku,“ uviedla Bocková.

Doplnila, že od polovice marca, keď bol zaznamenaný prvý tohtoročný útok medveďa v Demänovskej doline, je to už jedenásty útok medveďa na človeka. „Celkovo je po útokoch medveďa zranených 11 ľudí,“ dodala Bocková.

(sita)


Ďalšie články