Novú colnicu zatienili kopy odpadu: ako vyzerá hraničný prechod Trstená-Chyžné?

Novú colnicu zatienili kopy odpadu: ako vyzerá hraničný prechod Trstená-Chyžné? Novú colnicu zatienili kopy odpadu. Foto: Facebook/David Markovič

TRSTENÁ – Vynovená a zrekonštruovaná budova na hraničnom prechode Trstená-Chyžné je potešením pre oko. Kúsok pred hranicami však dobrý pocit odchádza a nahrádza ho zhrozenie. Odpočívadlá sú plné odpadu, ktorý sem prichádzajú vyhadzovať aj ľudia z okolitých obcí.

Novými priestormi na hraničnom priechode Trstená-Chyžné sa pochválilo aj Ministerstvo vnútra SR na svojich sociálnych sieťach. Ide o reprezentatívnu ukážku medzinárodnej spolupráce a dobrých susedských vzťahov s Poľskom.

„Pracovisko zabezpečuje nepretržitý kontakt a výmenu informácií, spolupôsobí pri cezhraničných operáciách, pri dočasnom obnovení hraničných kontrol, organizácii spoločných hliadok, mimoriadnych udalostiach a pri vykonávaní readmisií a extradícií,“ píše sa v príspevku.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili predstavitelia oboch štátov, medzi nimi aj zástupkyňa veliteľa Karpatského oddielu hraničnej stráže Renata Obzrut, zástupca veliteľa Vojvodskej polície v Krakove Tomasz Drożdżak, riaditeľ úradu medzinárodnej policajnej spolupráce prezídia PZ Adrián Havelka a riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Roman Bilský.

Budovu užíva Slovensko a Poľsko vo vzájomnej spolupráci. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Zrekonštruovaná budova je však jediným svetlým bodom celého hraničného priechodu. Areál pôsobí prázdne, jeho okolie je navyše plné starých materiálov. Samotný hraničný priechod by však nestál za kritický článok. Bod zlomu sa nachádza o niekoľko stoviek metrov ďalej za priechodom na blízkych odpočívadlách.

Boj s odpadom

Odpočívadlá sú totiž v hroznom stave. Hoci je každé vybavené nádobami na odpad, tie sú preplnené a smeti sa hromadia. Trávnaté plochy v okolí sú doslova posiate množstvom odpadu. Nejde pritom iba o plasty či kovy, ale aj o rôznu zmes bioodpadu.

O situácii sme sa rozprávali aj s primátorkou Trstenej Magdalénou Zmarzlákovou. „Mali sme so Slovenskej správou ciest (SSC) dohodu, podľa ktorej sa o odpad z odpočívadla staralo mesto. Všetko sa zvážalo na náš zberný dvor. Teraz už je to však neúnosné, keďže to zneužívajú nielen kamionisti, ale aj ľudia z mesta a okolitých dedín, ktorí tam často zvážajú odpad,“ povedala pre Žilinský Štandard.

Podľa jej slov podávajú v takýchto situáciách často pomocnú ruku dobrovoľníci, ktorí odpad vyzbierajú. „My to však vyzbierame a na druhý deň vyzerá odpočívadlo opäť rovnako. Takto isto spravujeme aj polovicu brehov Oravskej priehrady, kde odpad tiež končí v našom zbernom dvore na náklady našich obyvateľov. To nie je správne,“ pokračuje primátorka.

V najbližších dňoch sa preto vedenie mesta chystá na stretnutie so SSC. Na stôl sa dostanú aj špinavé odpočívadlá. „Stretnutie je naplánované už vyše mesiaca. Naschvál sme teraz odpočívadlo neupratali, aby predstavitelia SSC videli, s čím sa denne pasujeme. Takto to ďalej nemôže pokračovať,“ dodala Magdaléna Zmarzláková, ktorá je odhodlaná problém vyriešiť.

Žilinský Štandard bude o výsledkoch tohto stretnutia svojich čitateľov informovať.

Podľa našich informácií na odpočívadle vyhadzujú smeti aj ľudia z okolitých obcí. Foto: David Markovič
Odpadom je posiata veľká časť trávnatej plochy v pozadí. Foto: David Markovič
Vietor smeti odfukuje aj na blízku hospodársku pôdu. Foto: David Markovič
Budova oproti novej colnici sa zatiaľ nevyužíva. V jej okolí sú odstavené staré traktory. Foto: David Markovič

Ďalšie články