Bude v pešej zóne stáť 217 metrov vysoký guľomet?

0 Výstava Veža SNP vzbudila pozornosť. Foto: TG

MARTIN – Turčianska galéria otvorila výstavu Veža SNP v obchodnom dome Galéria Martin. Vernisáž bola 29. júna.

Prostredníctvom tejto výstavy chcú martinskej verejnosť predstaviť projekt pamätníka/veže Slovenského národného povstania na Námestí SNP v Martine. Monumentálna stavba s výškou 217 metrov by mala slúžiť širokej verejnosti ako multifunkčný objekt.

Vežu tvaruje koláž viacerých ďalších známych pamiatok SNP na Slovensku (Múzeum SNP v Banskej Bystrici, Pamätník SNP v Prochote, Pamätník SNP Badín, Veža Javorina). Formálne sa táto koláž podobá guľometu Spagin, obľúbenej zbrani partizánov, jednej z najznámejších zbraní druhej svetovej vojny.

[url link = https://standard.sk/380991/7-dni-v-kocke-kiska-skoncil-pred-sudom-a-s-nim-aj-media-ktore-ho-zufalo-branili]

Cieľom projektu je poukázať na genius loci Martina a jeho návštevníkom pripomenúť bohatú miestnu emancipačnú históriu. A to, že tu chýba pamätník SNP, ktorý by zodpovedal významu mesta a aktivitám jeho obyvateľov počas Partizánskej republiky. Projekt pod záštitou Turčianskej galérie vznikol v rámci sympózia Socha v meste IX, ktorého kurátormi sú Adam Galko a Ivana Rumanová.

Prvé reakcie verejnosti na plánovaný projekt sú rôzne. Aj konzervatívne, aby Veža SNP bola menšia a nezatienila gotický rímsko-katolícky kostol sv. Martina. Aj odvážne, ktorým by sa takáto dominanta mesta páčila.

Autor výstavy Pavel Karous verí, že veža bude ešte väčšia a prepíše tak reliéf regiónu Turiec.


Ďalšie články