Medveď v Liptovských Revúcich: Zistili sme šokujúcu pravdu 

medved2 Ilustračný obrázok. Foto: Štandard

LIPTOVSKÉ REVÚCE – V kauze medveďa hnedého v obci, o ktorej sme nedávno informovali sa objavili nové skutočnosti. Hoci problém s výskytom medveďa skutočne dlhodobo pretrvával, k napadnutiu ani úrazu nedošlo. Redakcia Žilinského Štandardu pátrala po pôvode nedorozumenia, to sa skrývalo v kancelárii starostky.

Pri zisťovaní skutočností v prípade výskytu medveďa v Liptovských Revúcich sme pôvodne oslovili starostku obce Janu Šimovú, ktorá nám počas nášho telefonátu sama od seba upriamila pozornosť na údajné napadnutie. „Nechcela som to riešiť, ale v obci už došlo k napadnutiu človeka. Budeme tento prípad medializovať, ak včas nedôjde ku zabezpečeniu obce,“ vyjadrila sa pre nás starostka.

Podľa jej slov mal medveď údajne zaútočiť na jedného z obyvateľov obce a uhryznúť ho do nohy. Ten sa následne presunul do blízkeho auta aby si zachránil život. Starostka zároveň potvrdila, že disponuje videozáznamom z celej udalosti. Požiadali sme ju, aby nám video poslala, čo odmietla.

Jej starosť o bezpečie obyvateľov obce však údajne zatieňovala jej politická kariéra. Mnohí vraj starostku obviňovali, že tému medveďov využíva ako súčasť politickej kampane v rámci strany, za ktorú kandiduje. Aby sme do situácie nevniesli politické preferencie, výpoveď starostky sme v prvom článku uverejnili ako anonymné svedectvo.

Po nedávnom objasnení skutočností a širšej mediálnej pozornosti upriamenej na obec sme starostku konfrontovali opäť. Tentoraz bola jej výpoveď iná. „Prípad som nemedializovala ja, ale napadnutý aktér, ktorý si sám zavolal všetky médiá. Bol nahnevaný, je majiteľom hovädzieho dobytka a už sa naozaj bál,“ tvrdila v telefóne. Starostky sme sa pýtali aj na údajné uhryznutie medveďom, o ktorom nám hovorila v prvom telefonáte. „Takto nám to prezentoval napadnutý muž. Že ho medveď pohrýzol do nohy. On najskôr prišiel s takýmto tvrdením do dediny a potom ho upravil. Ja som iba povedala to, čo som počula,“ bráni sa nakoniec starostka. Video záznamy, ktorými mala údajne starostka disponovať však už dnes mal k dispozícii iba napadnutý muž. Kontakt na spomínaného muža sme od starostky nedostali.

Komunikačný šum v dedine však vraj pomohol posunúť celú kauzu ďalej. Pri našich snahách o nápravu článku nás slová starostky opäť prekvapili: „Nechajte to tak, nech sa to pohne. Bolo to dobré, páni ochranári zrazu prisvedčili, že medveď sa odstreliť dá. Už to ďalej netreba riešiť,“ uviedla starostka Šimová. Za zveličením správy podľa nej môže byť aj zúfalstvo ľudí, ktorí sa šelmy inak nevedeli zbaviť. Celý rozhovor uzatvára tým, že z išlo o nedorozumenie.


Ďalšie články