Nezdravá strava v žilinských školách? Toto jedia vaše deti

jedlo_dieta_skolka FOTO: Koláž pixabay, P. Groma

ŽILINA – V žilinských škôlkach a školách sa opäť objavujú sťažnosti na údajne nezdravú stravu, ktorú dostávajú deti na obed.

Podľa poslanca Patrika Gromu, ktorý opakovane upozorňoval na tento problém na mestskom úrade, sa údeniny, palmový tuk a nežiadúce konzervanty na jedálnych lístkoch objavujú aj napriek sľubom o náprave.

Poslanec preto plánuje iniciovať poslanecký návrh, aby sa v školách zakázali podávať tieto nezdravé potraviny. Argumentuje tým, že výživa detí je základom ich celoživotného zdravia a správna strava v školskom veku ovplyvňuje aj ich správanie a schopnosť sústrediť sa.

„Predsa len, výživa detí je základom ich celoživotného zdravia a správna životospráva v školskom veku ovplyvňuje aj ich správanie a schopnosť sústrediť sa. Nemôžeme im dávať jesť slaninu, údeniny, palmový tuk a konzervanty a potom sa čudovať, že sa nevedia sústrediť alebo sú agresívne,“ uviedol pre Žilinský Štandard poslanec Groma.

VIDEO: Patrik Groma

Na podporu svojho návrhu zverejnil poslanec aj video, v ktorom ukazuje „polievku“, ktorú dostali deti v jednej žilinskej škôlke. Podľa neho ide o podivnú presolenú, mastnú a múčnu hmotu zvláštnej konzistencie, ktorá nie je vhodná na stravovanie detí.

Očakáva sa, že poslanecký návrh vyvolá diskusiu a poukáže na dôležitosť zdravej stravy v školách. O ktoré škôlky ide, nám však nechcel prezradiť. Žilinskému Štandardu sa podarilo zistiť, že v škôlkach nevaria, ale stravu vozia z iných škôl, kde deti dostávajú podobné jedlá.

Situácia pobúrila nielen poslanca, ale aj rodičov, ktorí sa nám posťažovali na jedlá, ktoré ich deti dostávajú. „Pýtala som sa syna, či v škole na obede všetko zjedol. Povedal mi, že mu polievka nechutila, lebo zvláštne páchla,“ povedala nám mamička Adriana.


Ďalšie články