Tri roky od požiaru. Návštevníci budú môcť opäť vidieť kultúrnu pamiatku

drevenica_pamiatka_liptov Hálová drevenica sa čoskoro otvorí pre návštevníkov. FOTO: Pamiatkový úrad Žilina

VAŽEC – Drevenica Jána Hálu, národná kultúrna pamiatka vo Važci, utrpela v roku 2021 rozsiahle škody po požiari. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov sa síce podarilo drevenicu zachrániť, no strecha a zadná časť objektu boli vážne poškodené.

29. augusta 2021 v ranných hodinách nastal požiar, ktorý poškodil Národnú kultúrnu pamiatku – takmer 100-ročnú Hálovu drevenicu vo Važci na Liptove. Objekt stojí v záhrade za Domom Jana Hálu, ktorý je expozíciou Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.

Požiar, našťastie, nezasiahol murovaný Hálov dom, no zhorela kôlňa pri drevenici a došlo k vážnemu poškodeniu strešnej konštrukcie na samotnej drevenici. „Budeme robiť všetko pre to, aby sme Hálovu drevenicu dostali do pôvodného stavu. Lokalita má veľkú perspektívu z pohľadu rozvoja cestovného ruchu, naším primárnym zámerom je oba objekty naďalej využívať pre návštevníkov, na organizáciu podujatí a komunitný rozvoj regiónu,“ povedala krátko po požiari predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

Jej sľub sa naplnil a Národnú kultúrnu pamiatku začal samosprávny kraj rekonštruovať a opravovať. „Máme radosť, že požiarom v roku 2021 vážne poškodenú národnú kultúrnu pamiatku – ľudový zrubový dom vo Važci sa podarilo obnoviť a od mája tohto roku sprístupní verejnosti novú etnografickú expozíciu,“ informoval Pamiatkový úrad v Žiline.

Celková investícia je viac ako 162 tisíc eur. „Zo svojich zdrojov investoval ŽSK do rekonštrukcie 71 280 eur. Poisťovacia spoločnosť, u ktorej bola budova poistená, sanovala náklady vo výške 90 081,39 eur,“ uviedla pre Žilinský Štandard hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Po takmer troch rokoch sa drevenica konečne dočká otvorenia a návštevníci ju tak budú môcť opäť navštíviť. „Veľmi nás teší, že sa rekonštrukcia podarila,“ povedal pre Žilinský Štandard starosta Važca Milan Lištiak. Zrekonštruovaná Hálova drevenica bude pre verejnosť slávnostne otvorená 19. mája 2024, v rámci najväčšieho miestneho sviatku Omilienci.

Hálovu drevenicu postavili v roku 1925, do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok SR ju zapísali v roku 1963. Drevenicu pôvodne obýval český maliar Jan Hála, ktorý žil a tvoril väčšinu svojho života vo Važci. Neskôr sa presťahoval do murovaného domu v prednej časti areálu, v ktorom je zriadená jeho pamätná izba.


Ďalšie články