Liptovskí čitatelia ocenili kombináciu poézie a odbornej literatúry

Hrdé autorky sa tešia z priazne čitateľov Liptova. Hrdé autorky sa tešia z priazne čitateľov Liptova. Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Na Liptove dominovala minulý rok literatúra faktu. Knihou roka 2023 sa totiž stal bedeker sveta poézie s názvom Slovníček z básničiek od Jany Juhásovej a Silvie Kaščákovej.

Úspech u čitateľov však zožala aj beletria. Ide o autorov s liptovskými koreňmi či o témy, ktoré sa priamo dotýkajú Liptova.

Výsledky 17. ročníka súťaže Kniha Liptova 2023 vyhlásili v priestoroch Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Okrem vyššie spomínaného titulu ocenili čitatelia aj beletriu.

Prvé tri priečky v kategórii beletria obsadili nasledujúce tituly:

  1. Mila Haugová, Ján Kudlička – Isola Sacra
  2. Milan Igor Chovan – Zorka a permoníci
  3. Martin Daňo – Odkaz na skle

„Ďalšie miesta obsadil výber prebásnených rozprávok Deťom od Milana Rúfusa, druhé vydanie Kaleidoskopu od Márie Blšákovej a dobrodružný príbeh pre deti Čarovné kreslo od Petra Bombaru,“ píše mesto Liptovský Mikuláš na sociálnej sieti.

Prvé miesto medzi odbornou literatúrou obsadili autorky Jana Juhásová a Silvia Kaščáková. Na druhom mieste sa ocitla kniha Liptov: Kuchyňa starých materí od Ivety Zuskinovej a víťaznú trojicu uzatvára Tesla Liptovský Hrádok v retrospektíve od Viktora Húšťavu.

O výsledku súťaže rozhodlo takmer 1 300 čitateľov naprieč Liptovom, pričom si vyberali až z 34 kníh.


Ďalšie články