Žilinská radnica vybuduje v Závodí nové námestie so zelenou oázou

Závodie namestie Štúdia nového námestia v Závodí. Zdroj: mesto Žilina

ŽILINA – V mestskej časti Závodie vznikne nový priestor pre stretávanie občanov s charakterom zeleného námestia. V súčasnosti sa tu nachádza rozsiahla asfaltová plocha, ktorú križuje viacero ulíc a v jej strede stojí kamenný kríž.

Nový vizuál centrálneho verejného priestoru predstavila žilinská radnica obyvateľom na spoločnom stretnutí vo štvrtok, 2. mája, v rámci akcie Deň Zeme priamo na mieste budúceho námestia.

Centrálny priestor v Závodí tvorí malé námestie, do ktorého sa zbieha osem ulíc. Uprostred stojí na podstavci kamenný kríž z roku 1906, ktorý dali občania Závodia postaviť v Amerike. Hoci ide o významný pietny prvok, okolie v súčasnosti pôsobí nedôstojne a chýbajú tam lavičky.

Žilinská samospráva chce preto tento priestor zrevitalizovať. Dala vypracovať architektonickú štúdiu, ktorú zrealizoval Útvar hlavného architekta mesta Žilina v spolupráci so študentmi architektúry.

„Tento verejný priestor má obrovský potenciál stať sa príjemným miestom so zeleňou na stretávanie občanov s kvalitou vyhovujúcou súčasným štandardom a s ohľadom na adaptáciu na zmenu klímy. ÚHA vytvoril niekoľko variantov riešení, ktoré vnášajú do priestoru zeleň a navrhujú, ako by mohlo námestie v budúcnosti vyzerať,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

„Hlavným cieľom návrhu koncepcie je prepojenie dôležitých peších ťahov v smere parčík – prevádzka Coop Jednota, ktorý je na základe analýz najviac frekventovaný chodcami,“ priblížil riaditeľ ÚHA Žilina Rudolf Chodelka.

Architekti vo svojich návrhoch vytvorili zvýšený priechod pre chodcov a uprostred námestia vznikne nový centrálny priestor. Táto zelená oáza umožní chodcom bezpečný a príjemný prechod cez aktuálne komplikovanú križovatku.

„Okolie kríža bude tvorené menšou spevnenou plochou s posedením, obklopené kvetinovými záhonmi a vegetáciou. Celé námestie dostane zelený nádych, upokojí sa doprava a zvýši sa bezpečnosť chodcov a cyklistov. Parkovanie pred prevádzkou potravín zostáva zachované,“ doplnil Chodelka.

(Zdroj: mesto Žilina)


Ďalšie články