Štedrá odmena pre krajského kontrolóra

Ján Konušík sa po poldruha roku opäť dočkal odmeny od krajských poslancov. Foto: ŽSK Ján Konušík sa po poldruha roku opäť dočkal odmeny od krajských poslancov. Foto: ŽSK

ŽILINA – Marcová výplata žilinského krajského kontrolóra Jána Konušíka bola podstatne vyššia, než na akú je bežne zvyknutý. Popri mesačnej mzde totiž obsahovala aj odmenu, ktorú mu na februárovom rokovaní zastupiteľstva schválili krajskí poslanci. Jej presná výška zostala zahalená tajomstvom, ale predstavuje 15 percent súhrnu vyplatených platov za rok 2023.

Podľa zákona o samospráve vyšších územných celkov je plat kontrolóra stanovený vo výške 70 percent platu predsedu samosprávneho kraja vrátane paušálnych náhrad. Zastupiteľstvo môže schváliť hlavnému kontrolórovi odmenu do výšky 30 percent súhrnu platov.

Ján Konušík pôsobí v kontrolórskej funkcii od roku 2002 a je teda logické, že počas štyroch funkčných období to nie je jeho prvá odmena. Kým však jeho kolegom napríklad v Trenčianskom, Banskobystrickom či Prešovskom samosprávnom kraji schvaľujú poslanci maximálne odmeny, on sa musí uspokojiť s polovičkou maximálnej možnej sumy.

Naposledy krajskí poslanci schvaľovali Konušíkovi odmenu v septembri 2022, teda len mesiac pred komunálnymi voľbami. Vtedy materiál na schválenie pripravovala županka Erika Jurinová na návrh finančnej komisie, pričom odmena činila 15 percent súhrnu všetkých platov, ale len za osem mesiacov kalendárneho roka 2022.

Rok sa s rokom zišiel a tradičný návrh na vyplatenie odmeny pre hlavného kontrolóra neprichádzal. Neobjavil sa ani v programe prvého tohtoročného rokovania krajského zastupiteľstva. A tak zobral iniciatívu do svojich rúk poslanec Ján Bednárik a na záver prerokovania správy o kontrolnej činnosti za rok 2023 navrhol Jánovi Konušíkovi schváliť ročnú odmenu vo výške 15 percent súhrnu platov za vlaňajší rok.

„Správy hlavného kontrolóra sú jasné, stručné a vecné a veľa peňazí nám svojimi zisteniami zachránil. Každé dva roky sa v tomto zastupiteľstve niekto postaví a navrhne, že za túto robotu by si zaslúžil odmenu,“ uviedol Bednárik a predložil návrh uznesenia na vyplatenie 15-percentnej odmeny pre krajského kontrolóra.

Zvláštne na celej situácii bolo, že návrh nebol vopred prerokovaný minimálne vo finančnej komisii, keďže poslanec Ján Bednárik je členom komisie dopravy. Navyše ho podal na úplný záver deväťhodinového rokovacieho maratónu, kedy sa v rokovacej sále len tak-tak podarilo udržať uznášaniaschopnosť.

Aj preto o odmene nakoniec hlasovalo len 30 z 57 poslancov krajského zastupiteľstva. Schválilo ju 29 poslancov, jeden z poslancov nehlasoval.

Ani jeden z hlasujúcich neprejavil záujem o presné vyčíslenie sumy odmeny, ale všetci sa uspokojili s percentuálnym vyjadrením. Pravdou je, že ani pre verejnosť nie je jednoduché zistiť, koľko eur navyše „pípne“ kontrolórovi Konušíkovi v marcovej výplate.

Kým totiž platy hlavných kontrolórov miest a obcí sú verejne známe na základe zákonnej tabuľky a odvíjajú sa od veľkosti samosprávy a priemernej mzdy v národnom hospodárstve, plat župného kontrolóra je stanovený ako 70 percent platu župana.

Väčšina z ôsmich slovenských županov vo vlaňajších majetkových priznaniach priznala ročný príjem vo výške približne 65-tisíc eur, z čoho možno predpokladať ročný príjem kontrolórov na úrovni 45-tisíc eur. V takom prípade by 15-percentná ročná odmena pre Jána Konušíka predstavovala okolo 6 700 eur.


Ďalšie články